Partnergemeente Oderberg

“Weet u niet dat u een tempel van God bent en dat de Geest van God in uw midden woont?” (1 Korinthe 3: 16)
Onder dit motto wordt de vriendschapsband tussen Oderberg en Balk vorm en inhoud gegeven.

Sinds 1979 -midden in de koude oorlog- bestaan er vriendschappelijke contacten tussen de “Evangelischen Pfarramt Oderberg” en de Protestantse Gemeente Balk (eerder: Hervormde gemeente Balk).
Het begon met een brief die vanuit een gespreksgroep, onder leiding van ds. Ries Nieuwkoop, werd verzonden. In het begin van de contacten waren enkel (gedenkwaardige) bezoeken aan de kleine kerkelijke gemeente in het oosten van de DDR (3 kilometer van de Poolse grens) mogelijk, sinds de val van de Muur worden ook tegenbezoeken gebracht.
Aan het begin van de meimaand vinden de ontmoetingen plaats; het ene jaar reist een groep Oderbergers af naar Balk, het andere jaar is een groep Balksters te gast in Oderberg. De ontmoetingen kennen een centraal thema, maar er is uiteraard ook veel ruimte voor gezelligheid en van elkaar leren.

De Evangelischen Pfarramt Oderberg is een kleine kerkgemeenschap, en maakt deel uit van een grotere gemeente: de Kirchengemeinde Oderberg-Altglietzen.
Oderberg heeft een tweetal kerken: de Nikolaikirche in het stadje zelf en de Wehrkirche in het nabij gelegen Neuendorf.

Iets over Oderberg
Oderberg is een provinciestadje aan de rand van de Oderbruch in het Biosfereren-reservaat Schorfheide-Chorin.
De stad ligt midden in een schilderachtig landschap, wat bestaat uit bossen, bergen en meren. Die geologische verhoudingen zijn uniek; de ijstijd vormde verrassende hoge bergen (meer dan 100 meter hoog) in het anders relatieve vlakke landschap. Sterk aflopende hellingen grenzen in het oude gedeelte van de stad aan de “Oude Oder” en het Odermeer.
Ook de geschiedenis van Oderberg en zijn omgeving is interessant. Oderberg was lange tijd een belangrijke tolheffingsbron voor de Brandenburgse vorsten. Voor de drooglegging van de Oderbruch stroomde de Oderloop direkt door Oderberg en verzekerde de stad van een bijzondere betekenis.
In het begin van de twintigste eeuw was het Odermeer de grootste houtopslagplaats van het hele land. Oderberg werd een kuuroord, waardoor iedere week enkele duizenden toeristen hierheen kwamen.

Er is ook een Facebook-pagina van de Oderberggroep.
Kijk hier voor foto’s en zo van de ontmoetingen.